Egyperces mesék, mondák

Mindennapi mondák, régmúlt mesék

Mindennapi mondák, régmúlt mesék

Egy igazi házisárkány a megyében?

2015. február 20. - Sabel Colonius

Nem, ez nem a Gyűrűk ura újabb epizódjának beharangozója. Mai mesénk, alakja a rejtélyes Báthory Erzsébet, kinek családi címerét három sárkányfog, vagy karom díszíti. A monda úgy tartja, azok azért kerültek oda, mert a család a hírhedt Sárkányos rendnek volt a tagja, akárcsak Vlad Drakul (drakula).

De lehetséges, hogy a család már jóval korábban sárkányos lett, mielőtt a rend hivatalosan is megalakult? Vajon mi az igazság a felszín alatt?

Történt egyszer, hogy a Báthory család ősének, aki a Gutkeled nemzettségből származott, és a Bátor Opos nevet viselte, az Ecsedi-láp sárkányával kellett megküzdenie. A harc során Opos többször is megsebesítette a sárkányt, és ahol éppen sebet kapott a bestia ott a településnevek a mai napig őrzik ennek tényét.
Mindez Szent István idejében történt, majd négyszáz évvel a Sárkányos rend megalapítása előtt!

Ezek szerint a Sárkány motívum más üzenetet hordoz a Báthory család kapcsán, sem mint egyszerű lovagrendi jelkép. Sokkal ősibb jelentéssel bírhat...és kivel is küzdött meg Bátor Opos valójában...? De erről majd következő mesénkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandozz.blog.hu/api/trackback/id/tr487191119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása