Egyperces mesék, mondák

Mindennapi mondák, régmúlt mesék

Mindennapi mondák, régmúlt mesék

Ördögi nyomok?

2015. február 27. - Sabel Colonius

Mifelénk az okkultizmussal kapcsolatos tárgyi és írásos emlékek valahogy sűrűbben fordulnak elő. Nap, mint nap botlunk bele újabb érdekességekbe. Az egyikről mesélünk ma röviden. 
Tartja a monda, hogy a Ság-hegyet Lucifer rakatta magának trónusul hét ördögével, hogy gyönyörködhessen a vidék páratlan szépségében. Akár legyinthetnénk is, hogy népi babona, kedves gyerekmese az egész. De nem olyan területen, ahol a vulkánok tövében kénköves, ám gyógyító források törnek fel, ahol két sárkányos rend is komoly befolyással bírt. Sőt különleges természeti erők mutatkoznak meg, melyek akár gyógyíthatnak, de akár pusztíthatnak is. Egyszóval eretnek eszmék és pogány kultuszok bölcsője ringott itt
Sárvár a központja e térségnek. Ha a település nevéből csak a magánhangzókat hagyjuk meg, akkor a Sátán szó hangzóit kapjuk, egyfajta anagrammaként. De nézzük az okkultizmus kedvelt nyelvét az angolt. Evil, jelentése ördög. Van egy kis falu Sitke, Sárvár mellett, hol egykoron 28 gyógyforrás táplálta a római kolóniát, és a későbbi településeket. Ha ebből a tisztázatlan eredetű névből képzünk egy fordított anagrammát akkor az "i" és "e" hangzókra tökéletesen ráillik az "e" és "i", azaz Sitke vs. Evil. És akkor ott van még a Ság-hegy lábánál Dömölk (ma: Celldömölk), ez esetben süt az ördög szóval történő azonosság. A mondák nem csak szájról, szájra járnak, hanem néha a "tréfás" kedvű névadók, vagy a népi hagyományok el-el rejtenek néhány kapaszkodót egy-egy elnevezésben is..

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandozz.blog.hu/api/trackback/id/tr187223721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása